Arina Ailincai – Semne pentru circumscris absenta

Artista ceramista Arina Ailincai a participat la inceputul acestui an la prima editie a Bienalei de Carte Bibliofila si de Carte Obiect organizata de Muzeul National al Literaturii Romane. Ca urmare a invitatiei muzeului, artista din Cluj-Napoca a revenit in luna noiembrie la Bucuresti cu o impresionanta expozitie de ceramica. Arina Ailincai vorbeste in lucrarile sale din portelan sau gresie, despre misterul care se afla in interiorul corpului uman, acolo unde se afla toate trairile, sentimentele si istoria umana. Expozitia Semne pentru circumscris absenta a artistei ceramiste Arina Ailincai este deschisa la sediul Muzeului National al Literaturii Romane din Calea Grivitei 64-66, in perioada 6 - 22 noiembrie 2018.

Vehiculul formal folosit este mulajul corpului uman, replica fidela in lut, prezent ca exterioritate, o scoica goala efemera, ce cuprinde si contine interiorul nostru sufletesc complex, la fel ca personala si universala istorie. Peretii interiori ai acestui corp-vas, deseori acoperiti cu scriitura, devine un palimpsest al existentei umane: prezente si trecute. Diminuarea contrastului dintre detaliile naturaliste exterioare si metaforica scriitura interioara, dilueaza linia fina ce separa imaginarul de real. Explorarile mele fotografice, cu imaginile printate/ manipulate, desen sau serigrafie ceramica, trecand frontierele dintre discipline, sunt facute pentru a sintetiza bi- si tridimensionalul intr-un limbaj artistic incarcat cu semnificatii.

De ce corpul uman? Pentru fiecare din noi corpul este evenimentul sau de a fi, e mai mult decat forma pe care o ia existenta si care confirma legaturile sale cu lumea, e o metafora a universului si a potentelor sale de existenta. (Arina Ailincai, artist ceramist)

Sentimentul cosmic al Genezei si cel istoric al extinctiei, frisonul creatiei carthartice si drama implicita a materiei finite se impletesc laolalta si incearca, printr-un ultim spasm, sa se curete exterior si sa se purifice interior prin puterea calorica a focului fizic, dar, mai ales, prin forta de combustie a celui spiritual. Nasterea din pamantul amorf si trezirea la viata formei prin energia vie a focului, aceasta este demonstratia pe care Arina Ailincai o face intr-un mod unic, emotionant si memorabil! (Pavel Susara, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras