SHATTERED – Proiect Expozitional International de Oana Maria Cajal

La Muzeul National al Literaturii Romane sunteti invitati sa vedeti proiectul expozitional SHATTERED/ SYMBOLIC GESTURE, in care sunt reunite emotionantele picto-impulsuri ale artistei Oana Cajal si poeziile scrise de 11 poete internationale - Ana Blandiana, Angela Baciu, Cristina A. Bejan, Catalina Florescu, Ioana Ieronim, Nora Iuga, Olena Jennings, Ruth Margraff, Dzvina Orlowsky, Claudia Serea, Sylvie Simmons. Expozitia este deschisa in perioada 12-18 septembrie 2022, la sediul MNLR din Strada Nicolae Cretulescu 8.

In deschiderea evenimentului a vorbit Ioan Cristescu, Director General al Muzeului National al Literaturii Romane, si au citit minunate poezii Ana Blandiana si Nora Iuga. Proiectul expozitional face parte din cadrul programului Targului National al Cartii de Poezie, editia a XI-a – Festivalul International de Poezie Bucuresti, editia a XII-a.
Participantii la eveniment au putut viziona un video realizat de Stefan Cajal, cu lucrarile de arta ale Oanei Cajal si poeziile celor 11 poete. Muzica filmului este scrisa de compozitor, pianist: Michael Roth.

„Proiectul SHATTERED (SPULBERAT) este fructul unei idei a artistei vizuale Oana Maria Cajal și rezultatul unei colaborări internaționale complexe. Inspirate de viziunea artistică a Oanei Cajal, mai multe poete din Ucraina, România, Statele Unite ale Americii și Canada au contribuit cu poezii, iar câțiva muzicieni au compus piese instrumentale sau vocale, cu toții reacționând visceral împotriva atrocităților războiului purtat de Rusia în Ucraina. Conceptul e simplu, dar plin de originalitate: artiștii răspund artei cu noi creații, în același timp protestând față de război. Această expoziție multisenzorială găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române din București este a doua din seria inaugurată în cadrul La MaMa Umbria International în Italia în iunie 2022. Noi vernisaje și lecturi de poezie sunt planificate în toamna aceasta la New York și în alte centre culturale. Sperăm că acest gest simbolic, această colaborare ce continuă să se extindă, să inspire publicul care va aprecia mesajul acestor artiști de solidaritate și de susținere a cauzei Ucrainei, reafirmând forța cu care cultura ne conectează și asigură supraviețuirea a tot ce avem mai uman.” (Claudia Serea, poetă româno-americană)

Seria expozițională realizată de Oana Cajal, cuprinde 24 de Picto Impulsuri, New Media Art.
Expoziția este sponsorizată de Fundația Fildas Art prin Catena Pentru Artă.

Oana Maria Cajal este dramaturg premiat, scenarist, artist plastic și poet. S-a născut în București, România, și a emigrat în Statele Unite în 1980. Este absolventă a I.A.T.C. București și a obținut un Masterat în Dramaturgie de la University of California, San Diego (UCSD). A scris numeroase piese de teatru care au avut reprezentații de succes în orașe de pe întreg teritoriul Americii.
„Ultimul Pact (O Enigmă Teatrală)” a fost votată de UNITER „Cea mai bună piesă a anului 2011”. Premiul a fost sponsorizat de Casa Regală a României. Scenariul ei pentru filmul de lungmetraj „Poarta Albă” a fost nominalizat la secțiunea „Cel mai bun scenariu”, la Premiile Gopo 2015.
A revenit la arta grafică în 2007, cu volumul ei de Picto Poeme, „Solenodon”.
A avut numeroase expoziții personale în Canada, America, România.
Oana Maria Cajal este alumnă a New Dramatists din New York, a primit bursele Fulbright și NEA (National Endowment for The Arts), este membră a Dramatists Guild of America, Playwrights Guild of Canada, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Uniunea Scriitorilor din România (USR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), Multimedia.
Oana Maria Cajal locuiește în Montreal.
www.oanacajal.com

„Picto – impulsuri, grație acestui cuvânt compozit Oana Maria Cajal își asumă energia care îi determină gestul plastic. Nu o meditație, ci un impuls explicit, o forță dinamică, un apel intens se manifestă în operele sale. Opere ce pot fi puse sub semnul complexității care asociază ecourile istoriei, amprentele culturale, amintirile personale. Picto – impulsuri ale unei artiste ce nu refuză nimic și admite impuritatea epocii pe care o comunică în confuzia ei vertiginoasă. Le privim și identificăm personaje, situații, dar mai presus de orice seduce curentul subteran care le animă. Iată expresia unui conglomerat agitat ce refuză unitatea pentru a afirma și asuma diversitatea lumii.”
George Banu – critic de teatru și artă

"Oana Cajal este o artista care are acest dar uluitor de a transforma maxima durere în maximă frumusețe. Acesta este secretul marelui artist."
Nora Iuga – poetă și scriitoare

Acest material vă este oferit de Programul Catena pentru Artă.
Realizator: Bogdana Contras