Atelier Poduri Europene 2016

Inceputul lunii iunie le-a gasit pe artistele participante la tabara de creatie Poduri Europene 2016, pe malul Marii Negre, la Eforie Sud. Peisajul marin, cu nisip fin, maci infloriti, rasarituri de vis, barci albastre ca valurile marii, pescarusi galagiosi, soare cald si briza placuta a inceputului de vara, au contribuit la crearea unei atmosfere propice inspiratiei artistice. Artistele Carmen Tepsan (sculptura) Edith Torony ( pictura) Sorina Vasilescu Tibacov( pictura ) Nada Stojici (sculptura) Linda Saskia Menczel (sculptura) Maria Balea (pictura ) Daniela Grapa (pictura) Elena Dragulelei (pictura) Miriana Savova (pictura)Delia Chausheva (pictura) Rodica Strugaru (pictura )Manuela Botis (arta decorativa )Arina Ailincai (ceramica) Marinela Mantescu (pictura) Cristina Marian (pictura), Ileana Stefanescu (pictura) si Rodica Xenia Constantin (pictura), au convietuit aproape doua saptamani pe malul marii. In acest timp, s-au apropiat unele de altele atat la nivel uman cat si la nivel cultural. Cum rutina unui artist cere ca acesta sa lucreze aproape izolat in atelierul personal, fiecare dintre artiste a apreciat celelalte prezente feminine. Spatiul comun s-a transformat intr-un atelier laborator in care s-au impartasit idei, s-a facut schimb de tehnici, de ganduri, de emotii. Rezultatul artistic al acestei intalniri a fost vernisajul expozitiei cu lucrari personale create in timpul Atelierului International de Creatie Feminina, Poduri Europene, Eforie Sud, 2016.

Traditie si Continuitate

Tema de anul acesta, Traditie si continuitate, le-a inspirat pe artistele participante sa isi plaseze creatiile fie in continuarea unor lucrari din anii trecuti, fie pe linia continuarii unei traditii existente in pictura romaneasca a unor artiste consacrate in perioada interbelica. Pentru multe dintre participantele la tabara de creatie de anul acesta, a fost foarte interesant sa observe in ce fel experienta din anii trecuti le-a influentat lucrarile de peste an, cu ce asteptari au venit anul acesta la Eforie Sud si in ce fel lucrari realizate anul trecut in tabara, s-au schimbat, completat, transformat anul acesta, in lumina inspiratiei influentate si de atmosfera colectiva din interiorul atelierului dar si de frumusetea naturii din exterior. Zgomotul valurilor si tanguirea vantului in tandem cu tipetele pescarusilor, nu lasa pe nimeni indiferent, oricat de putin sensibil ar fi la vitalitatea naturii care ne inconjoara cu atata frumusete. Iar un suflet de artist, atat de senzitiv si deschis, imi imaginez ca nu poate fi decat fericit intr-un astfel de loc, unde frumusetea exterioara si cea interioara se contopesc atat de intim si de original intr-o lucrare artistica.

Atelier International de Creatie Feminina Contemporana

Poduri Europene, 2016
Ajuns la cea de-a XIV-a editie, Atelierul International de Creatie Feminina Contemporana Poduri Europene, desfasurat la Eforie Sud, in perioada 28 mai- 10 iunie, continua sa construiasca punti de prietenie si de culoare intre artistele din tara si cele din strainatate. Punti intre artisti, tari si culturi, care doresc si pot sa comunice. Proiectul s-a nascut in anul 2004, la initiativa artistei Rodica Xenia Constantin, presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania. Acum, proiectul are deja paisprezece ani, ceea ce inseamna ca e un tanar artist care viseaza si tinde spre noi orizonturi si noi posibilitati. Oportunitatile de crestere an de an, prestigiul de care se bucura in randul artistelor contemporane, fac din proiectul Poduri Europene, o creatie artistica in continua transformare. Ca o pictura ce an de an isi schimba culorile, alte tehnici ii transforma panza, alte nume o definesc, alt anotimp o inspira, alte artiste ii imprumuta din experienta si din creativitatea lor.
Asociatia Femeilor Creatore in Arta Plastica din Romania a fost si este sustinuta de Fundatia Fildas Art si de Farmaciile Catena, sponsori ai tuturor evenimentelor artistice din cadrul Programului Catena pentru Arta.
Text: Mihaela Moldoveanu
Realizatori: Oana Georgescu
Mihaela Moldoveanu
Foto: Cristina Ardelean