Dinu Campeanu – despre universul traditional romanesc

Sculptorul Dinu Campeanu este un artist complet - ciopleste lucrari mari din piatra, iubeste textura lemnului si realizeaza sculpturi in bronz. Universul sau artistic isi are radacinile in lumea satului traditional romanesc, inspirat fiind de obiectele din casele taranesti pe care le-a adus in atelierul sau din Bucuresti.

Artistul Dinu Campeanu marturiseste ca:

"Sunt orasean dar crescut la tara. Acest lucru a facut sa am aceasta afinitate pentru obiectele de la tara, cum sunt stergarele. Este foarte important stergarul si ca obiect decorativ dar si ca obiect folositor in casa. Stergarul e necesar de la nastere pana la moarte.

Alte teme pe care le explorez sunt stupii din ograda taranului si pomul vietii. Zumzetul acela al stupului l-am ales pentru ca mi-a placut foarte mult aceasta organizare a stupului care este perfecta. Si cred ca oamenii au de invatat de aici.

Ma trag din neam de lemnari. Verii mei au fost padurari, au prelucrat lemnul, au facut case din lemn. Cred ca de acolo vine aceasta abilitate de a lucra lemnul mai usor. Si-mi place mai mult lemnul pentru ca stiu sa-l prelucrez bine si-mi da o satisfactie de expresivitate plastica. Mai usor il transpun in idee."

In acelasi timp, este invitat mereu sa participe la simpozioane de sculptura in piatra. In anul 2020 a participat la doua simpozioane la Corbeanca si la Ploiesti, unde a cioplit lucrari mari din seria "Stergare". Este o tema pe care a abordat-o si in alte simpozioane la Caransebes (jud. Caras-Severin) si Mirosi (jud. Arges). Lucrarile sale monumentale sunt raspandite in toata Europa, participand pana acum in peste 35 de simpozioane de sculptura in piatra si lemn.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras