Doina Păuleanu. Personajul fabulos care ne dezvăluie misterele Constanței

Fildas-Catena Grup vă invită să descoperiți figuri proeminente ale vieții culturale românești care sfințesc aceste locuri și care atrag admirație în vremuri în care se spune mult prea des și pe nedrept că ducem lipsă de modele de urmat!

Totul e să vrei să le afli numele, realizările și viețile aproape sacrificate pentru binele semenilor, iar Catena vă provoacă să fiți curioși, să aflați ce îi determină pe unii dintre noi să lupte pentru păstrarea patrimoniului cultural și a identității naționale, să creeze frumosul prin artă vizuală sau literară, în timpuri în care curentul majoritar pune accent pe valorile materiale și nu pe tezaurul spiritual!

Printre aceste personalități, cu o forță de muncă, o atitudine mereu pozitivă și o pasiune incredibile, se află și Doina Păuleanu, doctor în Istoria Artei al Universității București, director al Muzeului de Artă Constanța, curator, critic de artă, consilier artistic al Galeriei Senso București și, nu în ultimul rând, un om cu o inimă mare!

Doina Păuleanu spune despre sine cu zâmbetul pe chip: ”Sunt ca o carte deschisă!”, iar, de aici, putem deduce că modestia este una dintre trăsăturile unui intelectual rafinat asemeni ei.

Doina Păuleanu ascunde, însă, complexitatea prin simplitate, prin bagajul imens de cunoștințe pe care îl deține și prin ușurința cu care narează și decriptează tainele istoriei artei. Dar și prin prin faptul că te determină să iei lucrurile cu ușurință în viață, chiar și cu doar câteva vorbe bune rostite. Doina Păuleanu emană căldură umană și bucurie poate și grație apropierii de operele de artă, de pictură sau de sculptură, pe care reușește să le adune pentru a le expune românilor

Doina Păuleanu…Un nume parcă predestinat a fi puternic legat de cultura românească, așa cum doina străbună este parte a sufletelor românilor.

Ultima carte sub semnătura sa, „Penisula Misterioasă. Incursiune în Istoriile Constanței”, lansată anul acesta, în luna noiembrie, este un volum-memoriu, cu adânci rădăcini în istoria neamului, cu informații și fotografii inedite despre cum a luat naștere orașul nostru port.

Cu toții cunoaștem Constanța, dar câți dintre noi știm că, inițial, a fost o peninsulă? Câți dintre noi și de câte ori oare am vizitat Cazinoul fără să bănuim măcar că se află în acestă zonă peninsulară de început de istorie a urbei. Sau că, acolo, sunt și alte monumente de patrimoniu precum Casa cu Lei, temple antice sau bazilici și sinagogi care au povești emoționante, dar care se regăsesc acum în paginile acestei cărți.

Doina Păuleanu a săpat adânc în istoria de început a Constanței și a descoperit că „numele locului este mai vechi decât cetatea însăși”, că există un frumos mit fondator care începe cu legenda argonauților și cu versurile poetului Ovidiu.

„Tomis, Constanza, Kustendje, Constanța” sunt numele purtate de-a lungul vremii de mica peninsulă devenită peste vremi până la ceea ce este azi un mare oraș maritim, cunoscut în toată lumea, dar aproape necunoscut în inima sa.

De ați știi câte mistere ascunde Constanța în care vă petreceți verile? De ați afla cum vânturile îi dărâmau cândva turnurile înalte sau că până și Piața Ovidiu face parte tot din vechea peninsulă sau de ați descoperi farul genovez, cafenelele și hotelurile de odinioară sau rolul jucat de contele Amédée Alléon în istoria locului, ați iubi, poate, Constanța la fel de mult precum o face directorul Muzeului de Artă al orașului.

Doina Păuleanu a scris cu o voință incredibilă peste 500 de pagini despre „Penisula Misterioasă.”, o voință care i-a stăvilit oboseala de după orele de lucru epuizante petrecute fie la Muzeul de Artă, fie la vernisaje, fie pe drumurile lungi spre și dinspre București sau alte orașe ale țării pentru expoziții sau în căutare de artă pentru a o prezenta publicului larg. De fiecare dată, Doina Păuleanu a găsit, însă, energia să se așeze, la întoarcere acasă, la biroul său, și să scrie, să scrie, să scrie…despre Constanța așa cum nu a mai făcut-o nimeni!

Volumul său este însoțit de zeci de fotografii de colecție sau de hărți antice care sporesc valoarea acestei cărți-album istoric, în care poveștile sunt depănate într-un limbaj frumos, elitist, dar simplu și pe înțelesul tuturor, cu un șir informativ aproape ca de roman care curge de la sine printre istorii.

„Peninsula Misterioasă. Incursiune în Istoriile Constanței” este, însă, o carte și despre misteriosul om de cultură Doina Păuleanu, dar care îi devoalează doar o parte din iubirile sale, precum monumentul Mihai Eminescu său cel al soției Regelui Carol I, Carmen Sylva, sau pasiunea de a privi zidurile străvechi sau de a și le imagina doar din puținele hărți rămase sau de a se plimba pe faleza Cazinoului Constanța cu melancolia și durerea istoricului care vede cum o construcție emblematică este aproape lăsată să piară.

Sunt ore întregi petrecute din noapte până în zori, în care sufletul Doinei Păuleanu s-a așternut pe hârtie, cu fiecare informație găsită de ea și documentată temeinic despre acest oraș minunat.

Contesa, pisica ei cea dragă, a așteptat-o mereu, de dincolo de ușa bibliotecii, să termine un ultim rând, sau să revină acasă, din periplurile lungi ale celei care a crescut-o timp de 16 ani cu tot dragul.

La orele dimineții, după doar câteva ore de somn și după câteva clipe petrecute cu Contesa inimii sale, Doina Păuleanu își începea ziua, ritualic, cu o vizită pe terasa casei de unde privește marea. De acolo, îi revine energia și bucuria unui nou început. Și așa, cu sufletul reîncărcat, pleacă spre cea de a doua casă a sa, Muzeul de Artă din Constanța, de unde revine și reîncepe să scrie. Zile întregi un om de cultură din România zilelor noastre și-a dedicat tot timpul creației artistice în diverse forme. Și o face în continuare cu aceeași vigoare și voință pentru că pregătește o nouă carte.

De la Doina Păuleanu putem învăța nu doar despre istoria unui teritoriu, ci și limba românească rostită perfect, bunătatea, modestia, respectul, optimismul și pasiunea de a crea ceva bun într-o comunitate și de a lăsa o moștenire durabilă peste ani și ani!

De la Doina Păuleanu putem reînvăța să fim optimiști pentru că ochii îi sunt mereu veseli și dornici să privească spre lume și să discute cu lumea, cu bucurie onestă, iar zâmbetul îi revine constant pe buze, asemeni glumelor sau comentariilor haioase pe care știe să le facă și să creeze o atmosferă relaxantă în jurul său.

Și mai putem învăța să mergem lin, dar ferm, pe străzi, să privim clădirile și să ne lăsăm purtați în afara lumii cotidiene măcar pentru câteva clipe. Sau să privim marea sau cerul și să facem noi planuri despre ce putem crea într-o anume zi.

Avem modele de urmat, iar Fildas-Catena Grup vă vorbește despre ele cu dorința de a le moșteni câte ceva din ceea ce reprezintă și creează ele!

De la Doina Păuleanu, mai putem învăța, de exemplu, că o munteancă, căci s-a născut și a crescut în Brașov, se poate îndrăgosti de mare sau de oricare altă zonă, dacă inima îi spune că acolo îi este locul și putem deprinde de la ea curajul de a ne urma vocea inimii.

Doina Păuleanu a avut curajul schimbării în viață, a luării unor decizii importante, a management-ului uman și a lucrului în echipă, considerat, uneori, cel dificil.

Și mai putem învăța de la domnia sa că arta vizuală ne bucură viața așa cum poate doar cărțile și muzica o mai pot face. Ca om de cultură, a citit biblioteci întregi, iar, de aici, ne putem reaminti că orice volum parcurs aduce umanizare și bunătate prin cunoaștere. Cărțile destupă mințile și sufletele, ne apropie unii de alții prin poveștile pe care le aflăm despre oameni, iar acest dar ni-l oferă de sărbătorile 2019 și Doina Păuleanu cu noua sa carte „a mistereleor”.

„Sunt un om fericit și iubesc marea!”, spune Doina Păuleanu. Iar noi am adăuga faptul că iubește românii, pentru care își dedică viața.

Lor le scrie de peste două decenii, câte o carte aproape în fiecare an. A publicat numeroase cărți, volume de artă, lucrări de istoria artei, de management cultural sau de antropologie urbană. Printre acestea se numără ‘Constanța. Aventura unui proiect european’, ‘Pictori romani la Balcic’, ‘Moscheea regala Carol I’, ‘Cazinoul din Constanta. Boema, loisir si patrimoniu european la Marea Neagra’, ‘Tonitza’, ‘Regalitatea și marea’ sau ‘Viața tăcută a naturii’. Unele cărți au chiar mai multe volume, ceea ce arată o forță aproape încredibilă de lucru și o dragoste față de meseria aleasă.

Despre Doina Păuleanu s-au scris pagini întregi. Puțini au spus însă că a devenit directorul Muzeului de Artă din Constanța în anul 1990, dar că lucrează acolo încă din anii ‘70. Că a reușit să adune în sălile Muzeului opere semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, atât de multe pe cât nu s-ar aștepta nimeni să le vadă laolaltă în Constanța. Sau că a descoperit singură fundația Muzeului, având curiozitatea unui arheolog și că a transformat dedesubturile misterioase ale instituției în noi galerii pentru public. Sau că a recreat, între pereții Muzeului de Artă, atelierul pictorului Ion Alin Gheorghiu, un loc cu o energie aparte, ca un altar al culturii românești.

Grație Doinei Păuleanu Muzeul de Artă din Constanța a dobândit lumina sufletului său. Este un muzeu viu, plin de vitalitate și de surprize plăcute, așa cum este și cea care îl are sub ocrotire.

Pentru toate realizările sale, Doina Păuleanu a fost recompensată cu numeroase premii precum Premiul Academiei Române "George Oprescu" în domeniul istoriei artei, pentru lucrarea "Constanta 1878-1928. Spectacolul modernității târzii’, cu Premiul pentru Patrimoniul Cultural Național din partea Ministerul Culturii, cu Premiul pentru Critică din partea Uniunii Artiștilor Plastici, dar a fost și medaliată cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer sau ridicată la rang de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres de către autoritățile din Franța. În 2016, la Gala ‘Oamenii Timpului’, Doina Păuleanu a primit recunoaștere națională pentru standardele de excelență în domeniul său de activitate.

La începutul anului 2019, a fost numită cetățean de onoare al județului Constanța.

Și parcă tot nu sunt suficiente premii și diplome acordate unui om care își petrece și câte 16, uneori 18, ore pe zi muncind pentru dezvoltarea unui muzeu de artă sau care, nu de puține ori, alocă și 24 de ore în căutările sale artistice.

Ca absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu București, actuala Academie Națională de Arte, Doina Păuleanu duce mai departe ceea ce a preluat de la profesorii săi: dragostea pentru artă și oameni.

Fildas-Catena Grup vă invită să o ascultați chiar și pentru câteva minute pe Doina Păuleanu, unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură constănțeni și români și să preluați din energia, puterea și dragostea sa de viață și de frumos!

Realizator: Roxana Chivu

Imagine: Alex Andrieș

Editor: Nicu Pojaru