Manuell Manastireanu – expozitia Oglinzile tacerii

Artistul vizual Manuell Manastireanu ne provoaca la introspectie vizitand expozitia sa de pictura intitulata "Oglinzile tacerii" deschisa in perioada 27 ianuarie - 14 februarie 2020, la Galeria Elite Art, Piata Natiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, Bucuresti.

"Oglinzile tacerii" s-au nascut din acea bucurie a regasirii prin dreptul la memorie.

"Cine uita nu merita" spunea Nicolae Iorga. Inconjurati de tot mai multe artificii si false valori tindem prea repede sa uitam de acele fapte si acei oameni care undeva, pe scara timpului au nascut sensuri vii pentru o lume mai buna. Un recurs la memorie poate aduce o vindecare prin redimensionarea lucrurilor ce conteaza.
Oamenii din "Oglinzile tacerii" sunt strigate mute intr-o lume a indiferentei. I-am vazut simpli, sobri si luminosi, asemenea sfintilor, demni in tragismul lor fara ostentatie. Ceva din privirile lor se vrea renascut in privirile noastre: lumina izvorata din jertfa si onoare pentru reintregirea unui neam." (Manuell Manastireanu, artist vizual)

"Ca o scanteie care a adus prima suflare a libertatii si care se doreste a fi pastrata vie printre veacuri, prin proiectul expozitional Oglinzile Tacerii, Manuell Manastireanu ne ofera un punct maiestuos de observare a istoriei si a chinurilor conditiei umane. Prin picturi ce vizeaza amprenta lasata de ororile razboiului, fara a intra in detalieri concrete de forme sau obiecte cu aluzii clare, artistul adopta o abordare simbolica. Portretele sale psihologice si atmosferele metafizice nu sunt simple memoriale in mod oficial sau simple recipiente pasive de inregistrari veridice ale istoriei, ci ne invita spre o introspectie asupra suferintei, pierderii si mai ales a sacrificiului uman. Traversand limitele temporale, picturile devin documente veridice de marturie ce vin fata in fata cu propria noastra existenta, capatand o voce impotriva tacerii si invizibilitatii. Picturile artistului transpun reverberatiile spectatorilor ca martori tacuti ai istoriei, prezentandu-se ca item de aducere la cunostinta a unor evenimente netraite, intrucat nici artistul, nici privitorul nu a perceput direct evenimentele istorice." (Felicia Acsinte, coordonator proiect)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras