Catalin Hrimiuc suprapune metafora cercului cu cea a miscarii

Artistul vizual Catalin Gheorghe HRIMIUC ne arata prin lucrarile sale cat de complexa poate sa fie lumina si redescoperim culoarea, transparenta, stralucirea. Lucrarile sale realizate din sticla optica sau vitraliile din sticle colorate intens sunt fascinante.

Iata ca pasim cu bucurie si curiozitate in atelierul artistului vizual Catalin Gheorghe HRIMIUC. Acesta ne povesteste in timp ce-l admiram cum lucreaza:

"Primesc rar vizitatori in atelier deoarece consider ca atelierul meu este un spatiu foarte personal, departe de a fi un spatiu public – nefiind o vitrina ci mai degraba un laborator. Unii artisti au usurința de a se exhiba – altii au o retinere. Poate de aceea prefer sa ma duc in directia povestilor si contextului, prin acoladele conjucturale, miraculoase din care s-au intrupat lucrari, idei, experiente si emotii.

Fara sa fac un explicit discurs asupra procesului atat de intim si de subtil al nasterii lucrarilor mele, prefer sa impartasesc povestile colaterale.

Baza materiei cu care am lucrat si lucrez inca, de ani de zile este extrasa din zacamintele de nisip, din dealurile Moldovei natale – din Miorcani si Hudesti; se face ca, acestea au fost descoperite de catre Gheorghe Bigu, unches al meu, mare specialist si inginer geolog. Aceasta legatura si coincidenta face un arc in timp si o implicare speciala.

Fabrica de sticla de la Dorohoi, unde am lucrat ani de zile, se afla in proximitatea casei bunicii si chiar pe locul unui stramos matern. Acolo am deprins multe din tainele silicatilor, multe prietenii si multe alte experiente.

In domeniul restaurarii vitraliilor, un alt arc temporal m-a adus in legatura nu numai cu repere patrimoniale ci si cu date din trecutul personal – pe urmele arhitectului Constantin Jotzu, nume legat din primii galeristi (Alexandru si Ruxandra Jotzu) care m-au expus in Germania la inceputul anilor 90. Povestea continua, coincidentele se succed si imi alimenteaza armonios temelia creatiei ca intr-o spirala.

Peste aceste repere afectiv-georgrafice, ce intorc mereu povestea lucrarilor mele catre origini, se suprapune metafora cercului si a miscarii. Toata experienta de facere pe care am deprins-o in acest areal spatial si temporal se reflecta in procesul tehnologic pragmatic: extragerea, prelucrarea materiei incandescet-vascoase, taierea, slefuirea, gravarea, polisarea si lustruirea lucrarilor ma introduc cu totul in paradigma universala a cresterii si descresterii, a intoarcerii si din nou, al inceputurilor" marturiseste artistul vizual Catalin Gheorghe HRIMIUC.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras