„Regina si Frontul” – vernisaj expozitie si lansare album de fotografie

Muzeul National al Literaturii Romane, Asociatia Romania Culturala si Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” organizeaza marti, 24 aprilie 2018, ora 17.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” vernisajul expozitiei si evenimentul de lansare a albumului de fotografie „Regina si Frontul” (editura MLR), dedicate personalitatii Reginei Maria a Romaniei, in contextul Centenarului Marii Uniri.

“Albumul de fotografie reprezinta o continuare fericita a proiectului cultural care a castigat Premiul pentru Celebrarea Centenarului 2017, pe tara – <<Regina Soldat>>” – spune Conf.Univ.Dr. Ioan Cristescu, Managerul Muzeului National al Literaturii Romane.

„Regina si Frontul” este un album bilingv ce poarta semnaturi cunoscute precum, E.S. Paul Brummell – Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, seful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciuca, secretarul de stat dr. Raed Arafat, fostul ministru al culturii, Lucian Romascanu, profesori universitari si reputati specialisti.

In „Primul Razboi Mondial” au luptat atat soldatii, cat si cei ramasi acasa, batrani, femei si copii. Regina Maria a luptat cu armele pe care le avea la dispozitie. Prin cunostintele sale din Franta, Marea Britanie sau Rusia, a reusit sa obtina donatii pentru aprovizionarea spitalelor. A organizat un serviciu de ambulanta, pentru care a strans bani, s-a ocupat de organizarea spitalelor, mai intai la Bucuresti, apoi la Iasi. A mers de multe ori in vizite la spitale, a vorbit cu mii de soldati raniti, pe care i-a consolat si, uneori, le-a daruit un zambet si o farama de speranta.

„Toti ma saluta cu o bucurie aproape emotionanta, de aceea cred ca vizitele mele nu sunt inutile. Le aduc flori, dulciuri, tigari. Cu cei mai grav raniti stau ceva mai mult. Nu se plang mai deloc. Un lucru ma zguduie mai mult decat as putea spune si imi aduce lacrimi in ochi: cand ii intreb daca sufera, imi spun «Da, sufar, dar nu conteaza – fie sa ajungi Domnia Ta imparateasa tuturor romanilor», acesta e refrenul etern, fiecare viata marunta si umila e gata sa-si dea si ultima picatura de sange, numai sa ajung eu «Imparateasa tuturor romanilor.» […] De ce trebuie sa se lase ei ucisi ca sa-i carmuiesc eu pe cei multi, intr-o zi pe care oamenii acestia simpli, probabil, nu vor trai s-o vada? De ce?”, scria Regina Maria in memoriile sale.