ION GRIGORESCU: OPERA PICTATA, 1963-2017

Muzeul National de Arta al Romaniei - MNAR si Fundatia Muzeul de Arta Recenta - MARe va invita duminica, 9 iulie 2017, ora 18:00, la vernisajul expozitiei Ion Grigorescu : Opera pictata 1963 – 2017. Curator: Erwin Kessler, istoric si critic de arta, director al Muzeului de Arta Recenta – MARe.

Sinteza dedicata creatiei pictate a lui Ion Grigorescu, expozitia prezinta 80 de lucrari realizate in perioda 1963 – 2017, fiind impartita in 6 sectiuni ce surprind momentele-cheie: Paleta (1963-1965), Raspantia (1965-1968), Revizorul (1968-1971), Exodul (1972-1978), Saritura cu pictura (1979-1993) si Marginea era centru (1993-2017). Lucrarile provin din 10 muzee si galerii de arta si 20 de colectii private din tara si din strainatate.

Aceasta expozitie se inscrie in programele strategice ale MNAR pentru perioada 2016-2021, din care rezulta aportul artistilor nostri la arta universala, raporturile traditie-modernitate, conexiunile cu arta contemporana si cu noile generatii de artisti, cu evolutiile societatii de azi.

Ion Grigorescu (n.1945), a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucuresti, promotia 1969, clasa Prof. Aurel Vlad si este membru al Uniunii Artistilor Plastici, din 1971. Din 1989 este membru in GRUPUL PROLOG (alaturi de Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Pastina, Christian Paraschiv, Mihai Sarbulescu, Matei Lazarescu). Ion Grigorescu este cunoscut ca fotograf, artist de performance, autor de film si arta video, dar mai putin ca pictor, desi ,,este artistul roman care a contribuit cel mai mult la transformarea picturii dintr-o practica traditionala intr-un mijloc artistic conceptual”(Erwin Kessler).

A participat la 300 de expozitii de grup si a avut 42 de expozitii personale in Romania si in strainatate. Lucrarile lui Ion Grigorescu a fost expuse la cele mai importante manifestari artistice mondiale, de la Documenta de la Kassel (2007) la Bienala de la Venetia, (1997 si 2011), iar lucrarile sale fac parte din colectiile unora dintre cele mai importante muzee ale lumii: Muzeul de Arta Moderna din New York (MoMA), Centrul Pompidou – Paris si Tate Modern – Londra.

Expozitia este insotita de un catalog in limbile romana-engleza de 512 pagini cu 700 de ilustratii, realizat de un colectiv format din Erwin Kessler, Cristian Vechiu, Carola Chisiu, Ioana Antonia Pearsica si Diana-Andreea Novaceanu. Publicat la Editura Vellant, catalogul critic exhaustiv al operei pictate a lui Ion Grigorescu parcurge creatia sa cronologic si analitic, fiind produsul unei cercetari de lunga durata.

Evenimentul are loc intr-un spatiu al aripii Stirbey a muzeului, recent redat circuitului expozitiilor temporare, fiind remodelat prin colaborarea Muzeului National de Arta al Romaniei cu Fundatia Muzeul de Arta Recenta – MARe.

Din 2015 si pana in prezent, Fundatia Muzeul de Arta Recenta – MARe a organizat expozitii in parteneriat cu Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Arta Craiova si Muzeul Brukenthal, Sibiu. MARe a fost partener la prima editie ”Timisoara Art Encounters” (2015) si la Noaptea Alba a Galeriilor – NAG 10 (2016). Proiectul major al Fundatiei Muzeul de Arta Recenta est MARe, primul muzeu din Bucuresti pentru care s-a ridicat o cladire cu destinatia exclusiva de muzeu de arta. MARe va fi primul muzeu privat de arta din Romania postdecembrista, care va oferi publicului o perspectiva diferita asupra artei romanesti si internationale din anii 60 si pana in prezent.

„Consider ca demersul nostru comun este unul esential in conturarea unei perspective istoriografice si critice privitoarea la arta romaneasca contemporana, de care muzeul nostru este atat de legat prin colectiile sale si pozitia sa nationala, ce il obliga sa acorde interes si studiu celor mai meritorii creatii artistice din acest spatiu cultural, mai ales atunci cand aceste valori au o deplina recunoastere internationala” afirma in catalogul expozitiei Calin Stegerean, directorul general al MNAR.

Muzee partenere: Muzeul Judetean Botosani, Galeriile de Arta Plastica, Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti, Muzeul de Arta Craiova, Muzeul de Arta Vizuala, Galati, Centrul de Cultura „Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului”, Mogosoaia, Muzeul de Arta „Casa Simian”, Ramnicu Valcea, Muzeul Bucovinei. Sectia de Arta, Suceava, Muzeul de Arta Timisoara.

Muzeul National de Arta al Romaniei
(Calea Victorie 49-53, aripa Stirbei Voda )
Perioada: 9 iulie – 22 octombrie 2017
Program de vizitare: miercuri – duminica, 11.00 – 19.00
Bilet de intrare: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

Senso Tv este partener media.