Scoala nevestelor

Ce ne invata Moliere prin aceasta opera? Text care, ca toate marile texte clasice, e azi la fel de actual ca atunci cand Moliere observa cu sarcasm minunata societate in care traia. Mergeti la piesa si o sa recunoasteti aceleasi clisee cu care ne luptam astazi.

Barbatii si femeile sunt egale ca numar, ne spune Moliere (ma rog, poate pe vremea aia ) dar egalitatea se opreste aici. Barbatul are puterea, femeia e datoare sa se supuna. Ea asteapta cuminte sa fie luata de nevasta ca sa-si poata sluji barbatul cu onoare. Caci si barbatul isi pune onoarea la bataie, onoare care e ca papadia, nu e bine sa sufli-n ea….

Ea e inocenta, barbatul e scolit. Si ca unul care stie, e dator s-o aduca pe tanara nevestica pe calea cea buna. Adica sa citeasca, sa invete, sa asculte cum barbatelul ei ii explica pe indelete tot ce trebuie sa stie. Aceasta “Scoala” ale carei maxime si legi trebuie studiate zi de zi ( e simplu, caci sunt cuprinse intr-o carte scrisa de cineva important) o invata pe tinara nevestica sa se comporte cu barbatelul ei, sa-si pastreze farmecele pentru el si numai pentru el, chiar daca ceilalti ar putea s-o considere urata, sa nu iasa din vorba lui, sa fie cu privirea supusa, etc…Aviz amatoarelor…

Prin spectacolul pus pe scena Nationalului din Targu Mures, regizorul Cristi Juncu adaptează textul lui Molière vremurilor noastre şi ne oferă o comedie spumoasa, spumoasa. Actorii sunt foarte talentati. Simplitatea scenografiei intregeste modernitatea piesei si apartine lui Cosmin Ardeleanu, un colaborator apropiat lui Cristi Juncu.

Acest material va este oferit de Catena

Realizatori: Ioana Bercaru
Mihaela Moldoveanu