Vernisajul expozitiei „Mihail Grecu – Intre metafora si realitatea obiectiva”

Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul National de Arta al Moldovei cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova prezinta publicului bucurestean expozitia „Mihail Grecu – Intre metafora si realitatea obiectiva”, prima retrospectiva dedicata celui mai proeminent artist basarabean. Ea reconstituie ansamblul demersurilor artistice ce caracterizeaza opera unui pictor mai putin cunoscut publicului romanesc. Curator esteTudor Zbarnea, Director general al Muzeului National de Arta al Moldovei. Catalogul expozitiei va fi distribuit cu titlu gratuit cu prilejul vernisajului.

Expozitia pune in valoare caracterul inovator al creatiei pictorului Mihail Grecu (1916-1998), personalitate artistica ce s-a dedicat consecvent innoirii limbajului plastic. Cele 72 de lucrari selectate din colectia Muzeului National de Arta al Moldovei ilustreaza dinamica unui discurs pictural de o coplesitoare intensitate artistica dezvoltat pe parcursul mai multor etape distincte. Prima etapa de creatie (anii ’40 – ’50) se caracterizeaza prin aplecarea asupra raporturilor valorice de umbra si lumina, de spatialitate, urmand principii estetice deprinse de la vechii maestri; cea de a doua etapa (sfarsitul anilor ’50 – anii ’60) se face ecoul preocuparilor de factura postimpresionista, remarcandu-se prin luminozitate si recursul la acorduri cromatice pure. In anii ’70, lucrarile lui Mihail Grecu, ancorate intr-o realitate obiectiva, capata o tulburatoare profunzime. Pictorul se dedica experimentelor plastice, recurgand la o serie de materiale mai putin specifice picturii de sevalet (bitum, pigmenti, vopsele si lacuri industriale, pulbere de bronz si argint, vopsele spray etc.) prin care reuseste sa contureze un univers artistic si spiritual bine individualizat. „Despartit de organismul viu al culturii romanesti si asaltat de programele marilor expozitii unionale, gazduite de Moscova, Mihail Grecu nu face, insa, niciun fel de concesii retoric-discursive, optand pentru puritatea discursului vizual, pentru poetica nemediata a culorilor. Eliberate din constrangerile figuratiei, tusele si masele de culoare inchid in sine intregul zbucium al parcursului biografic, cautand sa descopere, printre atatea insinuari ale haosului, principiile ordinii, ale rationalului. Mihail Grecu ramane una dintre cele mai proeminente prezente care in deceniile postbelice au facut posibila legatura, in aceasta zona, intre o miscare moderna, intrerupta de evolutii istorice, si noul modernism, asa cum functioneaza el in estul european, ca o veriga necesara inspre un postmodernism receptat tardiv.” (Constantin Prut, critic de arta).

Nascut la 22 noiembrie 1916 in satul Faraonovka, jud. Starokazacie din sudul Basarabiei, Mihail Grecu si-a inceput studiile superioare de specialitate in perioada interbelica la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Aici frecventeaza atelierele lui Francisc Sirato si Nicolae Darascu. In 1940, dupa anexarea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica, paraseste Bucurestiul si revine la Chisinau unde isi continua studiile la Scoala de Arte Plastice sub indrumarea profesorului Moisei Gamburd, cunoscut pictor si exceptional desenator, format la Academia de Arte Frumoase din Bruxelles. In timpul celui de-al Doilea razboi Mondial lucreaza ca fochist de locomotive intr-un depou din Uralsk, oras situat in spatele frontului, continuand sa picteze in ciuda conditiilor deosebit de grele (Maternitate, 1943). Ulterior Grecu s-a impus ca formator de scoala, reusind astfel sa-si lase amprenta asupra mai multor generatii de artisti din Moldova. Originalitatea limbajului artistic, libertatea nelimitata si esentializarea expresiei formale se manifesta atat in lucrarile care preiau ecouri ale postimpresionismului cat si cele inspirate din estetica artei populare, generand o noua conceptie, conform careia lumea obiectelor este insufletita si umanizata prin propriile impulsuri interioare.
Durata: 21 aprilie – 10 iunie 2018
Muzeul National de Arta al Romaniei – Accesul in expozitie se face prin Strada Stirbei Voda nr. 1 – 3
pret bilet: 10 lei. Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

SENSO TV este Partener media al Muzeului National de Arta al Romaniei.