S-a redeschis Sala Brancusi de la MNAR

Dupa o intrerupere de aproape un an, Muzeul National de Arta al Romaniei, detinator al celor mai multe opere de Constantin Brancusi din Romania, a redeschis sala special dedicata sculptorului binecunoscut. MNAR reintroduce in circuitul expozitional 14 lucrari ale marelui artist, reprezentative pentru perioada de formare si pentru cea de tranzitie catre stilul sintetic care l-a consacrat. „Eu, cu noul meu, vin din ceva care este foarte vechi” spunea Constantin Brancusi.

Sala Constantin Brancusi face parte din expozitia pemanenta a muzeului, fiind amplasata la etajul al doilea al Galeriei de Arta Romaneasca Moderna.

Ambianta scenografica inovatoare pune accentul pe drumul parcurs de Brancusi de la o reprezentare realista la „sculptura ca idee”, invitand publicul sa redescopere opere iconice precum "Somnul, Danaida si Rugaciune". Acestora li se alatura, intr-un parcurs cronologic, "Cumintenia Pamantului", opera de referinta in creatia sculptorului, aflata astazi in proprietate privata.

Vizitatorii vor redescoperi astfel operele marelui sculptor intr-un nou context expozitional, gandit sa ofere publicului o experienta unica si vor putea admira lucrarile: "Somnul, Danaida, Macheta pilonului Portii Sarutului, Scaun, Cap de copil, Supliciul, Prometeu, Inginerul Ion Georgescu-Gorjan, Schita pentru portretul generalului Carol Davila, Bustul pictorului Darascu, Rugaciunea si Bustul lui Petre Stanescu".

Noua expunere prezinta si o lucrare de grafica – un Nud feminin care va ramane o perioada limitata in expozitie din motive de conservare. Aceasta va fi expusa cate trei luni pe an si face parte din patrimoniul muzeului – Cabinetul de Gravura si Desen.

Constantin Brancusi (1876 – 1957) este considerat astazi un reper indiscutabil al modernismului, un deschizator de drumuri pentru cele mai importante directii ale sculpturii post-moderne si contemporane.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras