Noaptea Muzeelor 2018 in Bucuresti

Sambata 19 mai 2018 a avut loc cea de-a XIV-a editie a Evenimentului European Noaptea Muzeelor. Programul oferit bucurestenilor a fost foarte variat si lumea a putut sa vada demonstratii militare sau filme documentare, sa participe la ateliere creative, si bineinteles sa viziteze expozitiile permanente ale muzeelor.

La Muzeul National de Istorie a Romaniei, in zona pietonala, au avut loc inedite momente de reconstituire istorica si militara. Au fost prezentate tinute militare aflate in dotarea Armatei Romane in perioada Primului Razboi Mondial.

La Casa Artelor Dinu Lipatti, pe langa vizitarea expozitiei permanente Dinu Lipatti – familia, profesorii si prietenii, vizitatorii au putut asculta concerte de muzica clasica si au putut viziona documentare despre pianistul si compozitorul Dinu Lipatti. Ideea proiectului Casa Artelor Dinu Lipatti apartine regizoarei Alice Barb, director fondator al acestei institutii, si presupune crearea unui centru cultural ce va avea ca scop organizarea de festivaluri, concerte si manifestari cultural-educative, publicarea unor lucrari de specialitate, partituri sau alte materiale care au legatura cu viata si activitatea marelui muzician Dinu Lipatti.

La Palatul Telefoanelor am putut vizita expozitia de design romanesc – Romanian Design Week, care este cel mai important festival multidisciplinar din Romania si ofera o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului local. Expozitia reuneste peste 150 dintre cele mai bune proiecte realizate in ultimul an de designeri, graficieni si arhitecti romani.

La Muzeul National de Arta al Romaniei, oamenii au avut parte de experiente dinamice participand la ateliere creative, unde au desenat dupa model viu alaturi de studentii de la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Astfel au putut sa deprinda pe viu secretele artistilor renumiti.

In acelasi timp au avut ocazia sa viziteze cele trei expozitii temporare: World Press Photo, Stefan Luchian – maestrul graficii romanesti si expozitia retrospectiva Mihail Grecu, care prezinta unul dintre cei mai apreciati pictori basarabeni. Scolit initial in Romania interbelica, versatil si dornic sa experimenteze noi tehnici, Mihail Grecu a creat o adevărată „scoala” fiind un model pentru multe generatii de artisti. Cele 72 de lucrari selectate din colectia Muzeului National de Arta al Moldovei, ilustreaza dinamica unui discurs pictural de o coplesitoare intensitate artistica.

La Noaptea Muzeelor – redescoperim valorile culturale romanesti!

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras