Concert extraodinar la Muzeul National de Arta al Romaniei

Sala Tronului a Muzeului National de Arta al Romaniei a gazduit un eveniment cu totul special, ocazionat de prezentarea de catre Calin Stegerean, noul director al uneia dintre cele mai importante institutii de cultura a Bucurestilor si a tarii, a Strategiei si Proiectelor Culturale ale MNAR pentru urmatorii cinci ani. Concertul extraordinar sustinut de tinerii Dimitri Malignan (pian) si Gina Gloria Tronel (soprana), doi dintre laureatii Concursului National de Interpretare si Critica Muzicala Mihail Jora, editia XXVI-a, 2016 a fost organizat de Societatea Muzicala (Presedinte Fondator, George Butunoiu).
Tanarul pianist Dimitri Malignan a fost distins in luna mai cu Premiul I oferit de Catena, la Sectiunea Pian a Concursului National de Interpretare si Critica Muzicala „Mihail Jora” de la Ateneul Roman. Initiat cu peste un sfert de secol in urma, cu ocazia centenarului nasterii marelui muzician roman de catre Prof.Univ.Dr. Grigore Constantinescu, reputat muzicolog si presedintele Uniunii Criticilor Muzicale Mihail Jora, concursul i-a avut printre laureati pe cei mai talentati muzicieni romani. Atunci, Dimitri Malignan nepot al lui Henry Malineanu unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzica usoara, de teatru, film si romante a interpretat lucrari ale compozitorilor George Enescu, Frederic Chopin, Robert Schumann. De data aceasta, la MNAR, tanarul si talentatul pianist a interpetat Preludiul din Mica Suita, Nocturna pe o tema moldoveneasca, Nocturna in fa# minor, op. 6 de Dinu Lipatti, Valsul din Sase piese din Cenusareasa, op. 102 de Serghei Prokofiev si Scherzo nr. 4 in E major, Op. 54 de Frédéric Chopin.
Laureata cu Premiul I al Sectiunii Canto la acelasi concurs, soprana Gina Gloria Tronel a fost acompaniata la pian de Dimitri Malignan (aria Vorrei spiegarvi, oh Dio! de Wolfgang Amadeus Mozart, Aria Doll, din Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach) si de Tudor Scripcariu (Villanelle de Eva Dell’Acqua, Air des Clochettes / The Bell Song – aria din Lakme de Leon Delibes).
Nascut in 1998 la Paris, Dimitri Malignan a inceput studiul pianului la varsta de cinci ani. Din 2010 studiaza pianul cu reputata pianista rusa Ludmila Berlinskaia la Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot unde se pregateste de concursul final – Diplome Superieur de Concertiste, pe care il va sustine in aprilie 2017. In iunie 2016 Dimitri Malignan, care studiaza si muzica de camera cu pianista Nina Patarcec, a sustinut examenul de Diplome Superieur de Muzica de Camera si recent a fost admis direct in anul III la Conservatorul Regal din Haga, unde va studia cu pianistul Naum Grubert. Dimitri Malignan este laureat al multor concursuri de interpretare in Franta (concours Cécile Edel-Latos, Les Clés d’Or; Concours international d’Ile-de-France, concours de Vulaines-sur-Seine, Concours de Piano Steinway & Sons Jeunes Talents, concours Musical de France, Grand Concours International de Piano de Lyon, Concours Flame), cat si in strainatate (concours d’Osaka Japonia, 2009; American Protege, New York, 2009, Bradshaw & Buono, New York, 2010, Concursul International de Pian Anton Garcia Abril, Teruel, Spania, 2011, concursul International de Pian, Enschede, Olanda, 2012 s.a. Fara a uita de Premiul I la Sectiunea Pian, oferit de Catena la Concursul National de Interpretare si Critica Muzicala Mihail Jora, dar si de Premiul Special din cadrul sectiunii Premiile Enciclopedia Muzicala a Romaniei.
Printre sustinatorii acestui eveniment s-a numarat si Catena.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean