Eugen Vasile Iovan – expozitia Identitarium

Artistul vizual Eugen Vasile Iovan dezvaluie publicului bucurestean cele mai noi picturi ale sale, care sunt reunite in expozitia intitulata "Identitarium". Expozitia este deschisa in perioada 17 – 30 iulie 2019 la Centrul Artelor Vizuale – Galeria Caminul Artei parter.

"Tema principala a lui Eugen Iovan este identitatea. Refuzand subiectele, artistul penduleaza in creatia sa intre (auto)portret, ochi si mana, acestea din urma instituite in categorii de sine statatoare, nu in detalii (de portret). Relatiile dintre figurativ si abstract sunt ambivalente, elementele fara nici un echivoc realiste disipandu-se in posibile compozitii nonfigurative, sau daca privitorul doreste, tusele abstracte configurandu-se in forme recognoscibile. Paleta cromatica, in principiu restransa, penduleaza si ea de la lucrare la lucrare intre monocrom si fauve (n.a. pentru inlaturarea echivocului, care tine de Fauvism, curent artistic; cuvantul este consemnat in DEX).

Din punct de vedere morfologic, marja lui Eugen Iovan, care este extrem de larga, se inscrie intre hiperrealism si gestualism. Fiecarei varste si perioade de creatie ii corespunde un algoritm, sau mai bine zis, un modus operandi care face ca aceste extreme sa se intalneasca, in diverse proportii, in panzele sale. Este vorba despre nimic altceva decat despre punctarea sub forma de metatext a ideii de amprenta. Daca in lucrarile propriu-zise, amprentele digitale sau ale irisului sunt reprezentate cumva concret, chiar daca nu realist, combinatorica, bazata pe derivari, se constituie in amprenta stilistica.

In proiectul expozitional din 2019, artistul pune accentul in cea mai mare masura, pe relatia dintre trairile din timpul lucrului si imaginile create. Dincolo de amprenta, artistul a introdus in discursul sau ideea semnaturii prin semn grafic, un alt element identitar inconfundabil. Asadar, amprenta, ca element fizic de identificare, ochi, ca oglinda a sufletului, si semnatura, ca expresie sociala a existentei (sale).

Interesant si totodata benefic este faptul ca vorbind despre sine (in limbaj nonverbal), artistul nu se refera strict la persoana sa, ci mai degraba isi foloseste/ofera identitatea drept mediu pentru sustinerea ideii ca fiecare dintre noi suntem unici si irepetabili, respectiv ca partile au toate caracteristicile intregului si sunt similare din punct de vedere calitativ. Restul este pictura." (Mihai Plamadeala, critic de arta, curatorul expozitiei)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras