Petru Lucaci, expozitia Material-scapes

La Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti s-a deschis o impresionanata expozitie a artistului Petru Lucaci, intitulata "Material-scapes". O serie noua de lucrari in care artistul vorbeste despre lucrurile care ne inconjoara si pe care de multe ori le privim in fuga, obiecte care se afla in afara interesului nostru.

Expozitia "Material-scapes" poate fi vizitata la parterul MNAC in perioada 10 iunie – 25 octombrie 2020.

"Lucrarile pe care artistul le subsumeaza conceptului de "material-scapes" sunt ele insele forme de "obiecte retrospective", alcatuind un repozitoriu de artefacte desprinse din ipostaze ale cotidianului, asa cum se dezvaluie in atelierele consecutive ale studentilor cu care artistul lucreaza la Universitatea de Arte din Bucuresti. Ca intr-un fel de laborator despre laboratoare, acest "peisaj" (re)compus si in permanenta reconfigurabil – unitatea de baza a instalatiei picturale fiind compusa din 4 cadre-instantanee, ce pot fi montate in secvente si dispuneri aproape nelimitate – ghideaza privitorul prin plansele unui jurnal vizual pe care Petru Lucaci il pastreaza mereu activ. Elementele consecutive ale peisajelor-montaj, obiecte in aparenta aleatorii, modeste, dar cu o puternica expresivitate vizuala devin, finalmente, terenul unor chestionari ale artistului cu privire la perisabilitatea si memoria lucrurilor, la arhitecturile (intamplatoare ale) formelor si la potentialul reconversiei, inteleasa de catre Petru Lucaci ca instrument de reinvestire a spatiului si "culturii materiale" cu noi semnificatii sau straturi / dimensiuni simbolice. Privirea retrospectiva este transformata si inlocuita, astfel, de potentialitatea unei priviri prospective.

Expozitia-instalatie de la MNAC vorbeste, in consecinta, mai putin despre "sine" (ceea ce este reprezentat) cat despre procesul care genereaza acest tip de pictura: intre suprafata imaginii, tratata cu o maiestrie si minutiozitate aproape obsesiva (fie ca este vorba de pictura in ulei sau de fotografie, aflate intr-o reciproca amplificare, sau de tranzitia acestora inspre obiect, doar pentru a fi apoi reconvertite intr-o suprafata plana) si straturile implicite ale biografiei artistului, ne sunt relevate mecanismele care se afla la lucru, puse in miscare de o nevoie fundamentala de a observa si acumula aceste instantanee care nu sunt rodul imaginatiei, dar o stimuleaza." (Sandra Demetrescu, curatorul expozitiei)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras