Stela Popescu si Nina Cassian – Documentare in premiera la Festivalul Serile Filmului Romanesc de la Iasi

Cu zece ani in urma, cativa tineri entuziasti ieseni indragostiti de filmul romanesc, in frunte cu Andrei Giurgia au initiat Festivalul Serile Filmului Romanesc (SFR).

Scopul Asociatiei Studentilor Jurnalisti ARTIS a fost pastrat si dezvoltat de la bun inceput: promovarea cinematografiei romanesti si readucerea publicului in fata acesteia. Si au reusit ca, de-a lungul anilor sa transforme capitala Moldovei intr-un pol al cinematografiei romanesti! In cadrul festivalului, in fiecare an sunt prezentate filme din diferite perioade ale cinematografiei romanesti, precum si filmele noi, filme de debut sau scurtmetraje.

CATENA a fost sponsor al editiei aniversare, a X-a a Festivalului Serile Filmului Romanesc.

Din dragoste pentru filmul romanesc, o mana de studenti de la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii au pornit un festival de film romanesc, singurul de acest profil din tara – spunea Andrei Giurgia, directorul Festivalului SFR. Bugetul mic si lipsa partenerilor care sa sustina aceasta cauza nu au reprezentat obstacole in organizarea celei dintai editii, ci mai degraba o provocare care ne-a mobilizat in a ne sustine cauza pana la capat: promovarea cinematografiei romanesti. La prima editie din 2010 la care invitat special a fost Tudor Giurgiu, au fost prezentate la Cinema Victoria 3 filme si 3 scurtmetraje si au participat cateva sute de spectatori. In 2019 in cele sapte spatii de proiectie (Piata Unirii, Ateneul din Iasi, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultura a Studentilor, Tiki Village, Pleiada SPA, The Trumpets si Hala FiX), au rulat 30 de filme romanesti, in prezenta a peste 70 de invitati si cu peste 7.000 de spectatori. Conceptul festivalului implica difuzarea productiilor romanesti, cu invitarea actorilor, regizorilor, a scenaristilor si a criticilor de film in cadrul proiectiei. Invitat de onoare la cea de-a X-a editie, aniversara SFR, a fost marele actor, Florin Piersic.

Iasul este capitala Cinefiliei! – Irina Margareta Nistor

Diversitatea programului din cele cinci zile de festival SFR a adus la un loc nostalgici ai filmului romanesc, docmentarelor si scurtmetrajelor, dar si iubitori de noutati cinematografice. SFR 10 in traducere: fericirea de a se imprieteni cu filmele si cinefili de toate generatiile, clipe in care Zeul Timp e mai ingaduitor si ne daruieste ragazul sa degustam din licoarea fermecata a celei de-a 7-a arte in dulcele targ al Iesilor. Iasiul este capitala Cinefiliei! – spunea Irina Margareta Nistor, Ambasadorul Cinematografic al festivalului. Iesenii au avut parte in acest an, pe langa proiectiile de film si de primul Cine-concert la Ateneul National, cu Irina Margareta Nistor si trupa Foley'Ala, de expozitii de fotografie, de un eveniment-dezbatere intitulat SOS Monumente, un concert aniversar Damian&Brothers, dar si de lansari de carte: Cristian Radu Nema (fotograf oficial la Cannes, regizor) a prezentat primul album foto despre vizita Papei Francisc in Romania, intitulat In Gradina Maicii Domnului.

Popeasca, alaturi de Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria, inima Romaniei si Cap si pajura au rulat in premiera in cadrul SFR 2019

Filmele pe care le-am produs au ajuns mai des la Iasi decat am ajuns eu in 30 de ani. Ma bucur sa fiu la Iasi, cu trei filme pe care le reprezint si sa aduc Ursul de Aur al Adinei Pintilie, impreuna cu ea, la Touch me not – spunea Gabi Suciu, producatoare de film, invitata cu ocazia proiectiei documentarului Popeasca, film dedicat marii actrite Stela Popescu si realizat de nepoata sa, Stanca Radu (Buru). Filmul Popeasca este un documentar despre o Stela Popescu pe care doar cineva care o cunoaste atat de bine ca propria nepoata ar putea-o scoate la iveala. Regizoarea Stanca Radu ne propune un film despre bunica sa, cu materiale de arhiva, interviuri si cu secvente de teatru si film. Stanca Radu a absolvit Facultatea de Regie de Film si TV din cadrul Univesitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale din Bucuresti. A fost distinsa cu premii la diferite festivaluri nationale si internationale pentru filmele de scurt metraj create in timpul studentiei: Pentru el – Cel mai bun scurtmetraj romanesc la TIFF – Transylvania International Film Festival 2009, Cel mai bun regizor la Festivalul International de Film – Filmul de Piatra 2009, Premiul pentru Cea mai buna actrita – Andreea Gramosteanu la Cinemaiubit International Student Film Festival 2008, Stefan – Cel mai bun Scurtmetraj la Festivalul International Cinemaiubit 2007 si Cel mai bun scurtmetraj romanesc la NexT Film Festival 2008. Stanca Radu a continuat obtinut si cu o diploma de Masterat in cadrul UNATC, in 2012, la Departamentul de Scenaristica, dezvoltandu-si apoi abilitatile prin Programul Profesional de Scenaristica de la UCLA (University of California Los Angeles), 2012 – 2013. A lucrat ca asistent de regie la filmele regizorilor Radu Muntean (Hartia va fi albastra, 2006), Razvan Radulescu (Felicia, inainte de toate, 2009) si Alexandru Maftei (Buna, ce faci?, 2010). A lucrat ca profesor asistent la cursurile Masteratului de Scenaristica de la UNATC intre 2010 si 2012. Si tot in 2010 a creat si dezvoltat impreuna cu Cristina Iliescu, proiectul Filmminimo, pentru a produce filme educationale pentru copii. Stanca si-a petrecut ultimii ani lucrand drept consultant de scenarii pentru Dropia Film, dar in acelasi timp si la documentarul Popeasca, un film portret al marii actrite Stela Popescu, bunica sa.

Distanta dintre mine si mine, dedicat Ninei Cassian

Regizat de Mona Nicoara si Dana Bunescu, dupa o idee a Adei Solomon, documentarul a fost prezentat la Cinema Ateneu, in prezenta Danei Bunescu. Distanta dintre mine si mine (cu Nina Cassian, Maurice Edwards) este o evocare a vestigiilor poetei Nina Cassian (1924 – 2014), relatate de ea insasi. Creatia cinematografica arata viata protagonistei, din comunismul bolnavicios cu care s-a confruntat si pana in miezul ultimelor sale zile de viata. Poeta penduleaza intre memoria personala si informatiile din arhiva sa, aducandu-si, pe marele ecran, o buna parte din trairi si spargand unele ziduri ale trecutului. Gandurile Ninei in timpul ultimului ei an de viata sunt confruntate cu o bogata arhiva de filme, muzica, poezie, aparitii de televiziune, inregistrari private inedite si documente de urmarire de la Securitate. Filmul a fost distins cu Premiul publicului din sectiunea „Avanpremiere romanesti ale toamnei”, in cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, 2018. Distanta dintre mine si mine este din 8 martie 2019 in cinematografe!

Cu o reputatie de femeie fatala, bautoare si fumatoare prodigioasa, poeta avangardista, compozitoarea si graficiana Nina Cassian a fost simultan complice si problematica pentru regimul stalinist, dupa care a intrat in conflict direct cu regimul Ceausescu, si a terminat intr-un exil nedorit la New York in 1985, in urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Regizor, editor de film si editor de sunet, Dana Bunescu s-a nascut la 11 septembrie 1969 in Craiova. Intre 1988 – 1993 a absolvit Facultatea de Fizica, specializarea Optotehnica si Tehnologii Laser, Universitatea Bucuresti, iar intre 1996 – 2000 a urmat studiile la Academia de Teatru si Film Ion Luca Caragiale, Bucuresti, sectia multimedia – montaj, sunet si grafica computerizata. Dana Bunescu este cunoscuta pentru performantele sale in calitate de monteur si aranjor de sunet. Printre editarile filmelor care i-au adus renume se numara 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) de Cristian Mungiu si Povestiri din epoca de aur (2009) care au fost premiate la Festivalul de Film de la Cannes. Anul 2017 i-a adus Danei Bunescu, pentru realizarea tehnica, Ursul de Argint pentru filmul Ana, mon amour, de Calin Peter Netzen la Festivalul International de Film de la Berlin. Practic, valoarea unor filme precum Distanta dintre mine si mine, 3000 Euro, negociabil, Morometii 2, Un print si jumatate, Ana, mon amour; Autoportretul unei fete cuminti, arata cat de mult conteaza intr-un film, sunetul si montajul.

SFR este ca o invitatie pentru toti cinefilii si iubitorii de film romanesc si transmite mesajul de a nu uita de valorile cinema-ului si de dialog. Ne place ca Iasiul a crescut in ceea ce priveste gustul pentru cinematografia romaneasca. Toti invitatii din acest an, nume mari din cultura noastra, au spus ca Iasul este din ce in ce mai frumos si ca profilul festivalului nostru convinge prin unicitate. Ne place sa credem ca se dezvolta o retea de sustinere reciproca, prin care crestem cu totii si intelegem in sfarsit, ca trebuie sa le dam o fata europeana evenimentelor pe care le organizam – a concluzionat Andrei Giurgia, Directorul Festivalului SFR. Festivalul se va extinde in alte orase din tara, precum Moinesti, Vaslui, urmand ca pe harta SFR sa apara si Timisoara.

Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Editor: Stanislav Pescu