Expoziție aniversară la MNAR 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019)

La Muzeul Național de Artă al României a avut loc vernisajul expoziției ”50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969 - 2019)”, un eveniment dedicat aniversării, alături de Universitatea Națională de Arte București, a unui jumătate de secol de la înființarea primei secții de învățământ superior de design din România.

În anul 1969 a fost înființată la București prima Secţie de Design – denumită pe atunci ”Forme Industriale” – în cadrul Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, actual UNArte. După numai doi ani, în 1971, ia naștere Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar începând cu 1990, se întemeiază secții de design la universități de profil din Iași și Timișoara.

Expoziția găzduită de Sala Rondă și în spațiul Auditorium din Corpul Știrbei ale MNAR, își propune să scoată la lumină pentru prima dată, o istorie tânără și ambițioasă, de jumătate de secol, a învățământului superior de profil. ”Modelată ca un jurnal de proces educațional, aceasta concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România, referindu-se la pașii făcuți în anii ’60 – prin întemeierea secției de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 și finalizându-se cu istoria sa foarte recentă” – menționează organizatorii expoziției ai cărei curatori sunt Lector univ.dr.Mirela Duculescu și Dr.Cristina Sabău. Coordonatorul proiectului ”50Design UNArte” este Prof.univ.dr. Dinu Dumbravician, Directorul Departamentului Design din cadrul Universității Naționale de Arte București; designul expoziției a fost semnat de Radu Manelici și Roland Kunst.

Practic, această expoziție impresionantă prezintă traseul vizual dominat de planșe, emoționant, al Școlii de la București cu dezvăluirea unui domeniu și a unei profesii care au contribuit la modelarea societății românești, dar și cu evocarea în imagini a istoriei școlii de design și etalarea personalităților recunoscute internațional, care au studiat și au absolvit prestigioasa instituție de învățământ. Printre vorbitori s-au numărat Prof.univ.dr. Eugen Alexandru Gustea, Prorector al Universității Naționale de Arte București, Prof. Vladimir Şetran, artist vizual, fost profesor Academia de Arte din Bucureşti și Prof.univ.dr. Ruxandra Demetrescu, Director al Școlii Doctorale. Discursul expozițional a fost structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi – aria profesională, ipostaze personale, circumstanțe oficiale, facilitată de documente de arhivă, fotografii, schițe și teme de atelier, studii, proiecte de licență și de disertație. Astfel, expoziția ”capătă forma unei radiografii primare, utile și necesare pentru cunoașterea istoriei designului din România”, adresându-se atât specialiștilor – designeri, arhitecți, artiști vizuali, istorici, cercetători, studenților în domenii de profil, cât și publicului larg, adică destinatarului și utilizatorului căruia i se adresează designul.

Expoziția este însoțită și de un volum aniversar, un catalog bilingv pentru perioada aflată în studiu 1969-2019, care a implicat o importantă și densă parte de documentare și de cercetare.

”50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019)” este deschisă publicului la Muzeul Național de Artă al României, Sala Rondă și Holul Sălii Auditorium din corpul Știrbei, în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie 2019. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, accesul fiind permis până la ora 17.00.

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu