Rinocerii de Eugène Ionesco, gong final la FNT 2014

Pe 2 iulie 2014 a avut loc la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova premiera spectacolului cu piesa Rinocerii de Eugène Ionesco, in regia lui Robert Wilson. Dupa exact patru luni, pe 2 noiembrie 2014 acelasi spectacol marca, dupa zece zile, incheierea celei de-a XXIV-a editie a Festivalului National de Teatru (FNT).

In premiera, transmisie live


Montarea celebrului regizor Robert Wilson, de la Teatrul National din Craiova a fost transmisa în direct si la Grand Cinema din Baneasa Shopping City. A fost o premiera absoluta in domeniu marcata de unul dintre marile evenimente teatrale ale ultimilor ani, pus în scena la Craiova, in premiera naționala, de marele regizor American. Nominalizat la premiul Pulitzer pentru dramaturgie, Robert Wilson a fost declarat de New York Times cel mai avangardist om de teatru din SUA si chiar din lume.

Cu ocazia premierei din iulie, conducerea teatrului craiovean a adresat o solicitare privind promovarea evenimentului prin intermediul misiunilor diplomatice, al oficiilor consulare si institutelor culturale romanesti din strainatate, avand în vedere anvergura acestui proiect teatral si calitatea de potentiala destinatie a turismului cultural pe care ar dobandi-o astfel orasul Craiova.

FNT 2014, un regal

Timp de zece zile, au avut loc peste 100 de reprezentatii, lansari de carte, conferinte si alte evenimente conexe. FNT 2014 a cuprins in programul sau productii realizate in stagiunea 2013-2014, fiind organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Primaria municipiului Bucuresti si ARCUB.

Iata o sinteza in cifre a Festivalului National de Teatru 2014, supranumit cea mai importanta vitrina a fenomenului teatral romanesc: 44 spectacole, 83 de reprezentatii, 26 spectacole din Bucuresti, 17 spectacole din tara, un spectacol din strainatate (Donka, o scrisoare catre Cehov, creatie semnata Daniele Finzi Pasca, Elvetia), 13 spectacole în cadrul sectiunii MAESTRI, o productie a FNT – West Side Story de Razvan Mazilu, (costume Doina Levintza, cu participarea extraordinara a Orchestrei Nationale de Tineret, directia muzicala Gabriel Bebeselea), un spectacol colaj care i-a reunit pe castigatorii Galei HOP 2014, 3 expozitii dedicate unor mari personalitati ale scenei: Doina Levintza, Ion Manu, George Constantin, 6 conferinte sustinute de George Banu, Monique Borie, Octavian Saiu si o conferinta a managerilor institutiilor publice de cultura, coordonata de Carmen Croitoru, un atelier: Jurnalismul teatral – Lectia de anatomia spectacolului, sustinut de criticul de teatru si profesorul Marian Popescu, 20 de lansari de carte de teatru, 8 spectacole de teatru radiofonic, 4 spectacole de teatru tv, 26 de spatii de desfasurare a evenimentelor din cadrul FNT, din sistemul institutionalizat si independent, dintre care 12 spatii noi destinate atat spectacolelor, cat si evenimentelor conexe. Si, putem continua cu peste 24 000 de spectator, peste 1500 de participanti direct implicati în festival, peste 60 de invitati de peste hotare, circa 200 de voluntary, peste 50 de alte institutii de cultura si media partenere, un jurnal (ziar) dedicat Festivalului National de Teatru si evenimentul transmis in direct si în Capitala, la Grand Cinema&More din Baneasa Shopping City, spectacolul de inchidere a FNT de la Craiova, Rinocerii de Eugene Ionesco.

Realizator: Oana Georgescu