2 x filme sociale fenomen la Cannes si la Bucuresti

Filmele premiate la Cannes anul acesta s-au vazut si la Bucuresti, sub bagheta lui Cristian Mungiu, selectionerul si organizatorul festivalului, sustinut an de an de Catena prin programul Catena pentru Arta. Si nu e putin lucru, pentru ca aceasta editie, una aniversara, a fost mai bogata ca oricand si s-a desfasurat in acelasi timp in zece orase din tara. Cinefilii au avut de unde alege, au rulat si filme premiate in alti ani si au fost mai multi invitati, mai multe intrebari, mai multe discutii pe marginea filmelor, mai mult interes ca altadata.

''Les Miserables'' suntem toti

Aplaudat si premiat la Cannes, filmul ''Les Miserables'' al lui Ladj Ly, care si joaca in film, a devenit un fel de voce a celor fara de voce, nu doar din Franta ci de peste tot. Oriunde a mers prin lume, Ladj Ly a marturisit ca oamenii au rezonat cu povestea din cartierele uitate ale Frantei. O fraza memorabila a acestui tanar regizor curajos (care in urma cu zece ani chiar a filmat o scena ce a stat la baza filmului de acum, a postat-o pe net si politistii in cauza care au agresat niste copii au fost sanctionati; s-a intamplat, spune el, pentru prima oara in istorie) mi s-a intiparit in minte. Les miserables nu sunt doar cei care traiesc in aceste cartiere, les miserables sunt si politistii si alaturi de ei, adaug eu, noi toti. Pentru ca nu sunt putini cei care azi (vedem prostestele oamenilor peste tot in lume) se simt oprimati, neluati in seama, obositi de aceasta lupta continua pentru supravietuire. Asa cum a punctat si Cristian Mungiu, filmul si filmele in general nu ofera solutii, dar ridica probleme si naste controverse.

It must be haven, cu si de Elia Suleiman

O posibila solutie ne ofera Elia Suleiman, regizorul palestinian care ne-a obisnuit cu felul sau original si nonconformist de a deveni parte din filmele sale dar si cu ochiul atent cu care priveste lumea. Era sa fie rai lumea asta, dar n-a fost sa fie, pare sa fie concluzia filmului. Si nu intru in explicatii, fiecare le vede cred cu ochiul liber. Ceea ce aduce in plus Elia Suleiman e privirea asupra a ceea ce lipseste individului azi. Aminteste si el ca in grup suntem puternici si putem deveni o forta. Se vede si asta in protestele de peste tot, am trait-o si noi in aceasta tara. Dar individual? Asta pare sa fie problema sesizata de Suleiman si despre care a vorbit si la Bucuresti. Individul e singur, se simte izolat, pierdut, nu are cu cine sa vorbeasca, nimeni nu pare interesat de soarta lui (e si tema controversatului Joker si poate explicatia pentru care a fost vazut in numar atat de mare si a starnit atata empatie in toata lumea), nu-si exprima emotiile, le tine ascunse, se preface ca totul e bine. Sa ne privim mai bine si mai atent in ochi, ne indeamna Elia Suleiman, poate ca acolo e raspunsul, poate ca acolo vom gasi acceptarea si ceea ce am avut dar am pierdut.

Text: Mihaela Moldoveanu

Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu

Imagine: Silviu Crangureanu

Editor: Stanislav Pescu