Art Safari 2020

Cea de-a saptea editie a Pavilionului de Arta Bucuresti — Art Safari este deschis in perioada 11-20 septembrie 2020, in doua spatii - Victoria Tower si AFI Cotroceni. Cel mai mare muzeu temporar din tara prezinta anul acesta mai multe expozitii: Pavilionul Muzeal "Gheorghe Petrascu", Pavilionul "Sabin Balasa", Pavilionul Central "Scoala de la Bucuresti", expozitia grupului Guerrilla Girls din New York. Art Safari prezinta si o expozitie cu lucrari create de copii in perioada de izolare.

Anul acesta Israelul este tara invitata si este prezenta printr-o instalatie textila de mari dimensiuni semnata de Gilli Avissar, amplasata in atrium.

Pavilionul Muzeal "Gheorghe Petrascu. Despre farmecul realitatii" este sustinut de Catena. Coordonat de istoricul de arta Ruxandra Dumitru si de directorul Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" din Targoviste, Dr. Ovidiu Cirstina, pavilionul gazduieste cea mai mare expozitie din ultimii 50 de ani dedicata maestrului. Gheorghe Petrascu (1872-1949) a participat

la trei editii ale Bienalei de Arta de la Venetia. El este fondatorul unui curent caracterizat printr-un colorit grav si prin forta de evocare a obiectelor si peisajelor nationale, dar si internationale, cu precadere italiene.

Pavilionul "Sabin Balasa. Albastru", curatoriat de Ioana Spiridon, prezinta lucrari ale artistului aflate in colectiile unor muzee si institutii publice, precum Camera Deputatilor din Romania. Sabin Balasa (1932-2008) a fost un pictor cu o opera extrem de densa, cu o coloristica originala, fiind un reprezentant al "romantismului cosmic".

Pavilionul Central "Scoala de la Bucuresti. Traditie, amor, tradare", curatoriat de Silvia Rogozea, radiografiaza arta creata de artisti din Bucuresti, din diverse generatii in ultimii 30 de ani. Este o expozitie ampla, care prezinta lucrarile unor reputati artisti contemporani precum Stefan Caltia, Dumitru Gorzo, Geta Bratescu, Vlad Nanca, Alexandru Radvan, Horia Bernea, Alexandru Chira, Aurel Vlad si altii.

Expozitia "The Art of Behaving Badly" prezinta lucrarile grupului Guerrilla Girls, un grup activist si feminist de artiste format in 1985 la New York. Artistele poarta masti de gorile in public, sunt cunoscute sub pseudonimele unor mari artiste si folosesc statisticile, umorul si vizualuri socante pentru a expune discriminarea bazata pe gen si rasa, precum si coruptia in lumea filmului, politica, arta sau cultura pop.

Satelitul Art Safari din AFI Cotroceni gazduieste 1000 metri patrati de arta, oferind patru experiente distincte: sculptura, arte textile, instalatie mobila semnata de Obie Platon, si o instalatie artistica de mari dimensiuni pentru toate varstele. Accesul in cadrul Pavilionului AFI – ART este gratuit, in perioada 11-20 septembrie 2020.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras