Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare PODURI EUROPENE 2004-2017

Incepand din 2004, in fiecare an la malul Marii Negre, artistele din Romania creeaza alaturi de artistele din alte tari europene in Atelierul International de Creatie Feminina Contemporana PODURI EUROPENE. Anul acesta s-a sarbatorit a XV-a editie a acestui atelier prin organizarea unei expozitii retrospective la Bucuresti, in salile de la parterul Bibliotecii Nationale a Romaniei. Aici sunt expuse peste 100 de lucrari de arta realizate de artiste din anul 2004 pana in acest an 2017.

Sunteti invitati sa vizitati Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare PODURI EUROPENE 2004-2017 in perioada 8-30 noiembrie 2017, expozitie deschisa in Salile Euphoria si Symposium de la Biblioteca Nationala a Romaniei.
Evenimentul este organizat de Galeria SENSO, alaturi de CATENA pentru arta, Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania si FILDAS Art.

Menit sa stabileasca prin aportul artistic feminin noi punti intre tari si culturi care doresc si pot sa comunice, Proiectul PODURI EUROPENE s-a nascut in anul 2004, la initiativa artistei Rodica Xenia Constantin, presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania. Acest proiect si-a propus sa organizeze anual tabere de creatie si ample expozitii cu lucrarile realizate in tabere. In fiecare an, in Taberele de Creatie PODURI EUROPENE de la Eforie Sud au fost invitate artiste din Franta, Olanda, Germania, Elvetia, Austria, Serbia, Bulgaria, Liban, Belgia si Turcia.

Tabara-atelier nu si-a propus revenirea la pictura atmosferica, tematici restrictive, o recuzita obligatorie (scoici, valuri, furtuni, stanci, nave in pericol, ce-i drept mai rare in anotimpul, timpul si locul alese), ci a dorit si a putut sa adune laolalta – gratie operei de mecenat a doamnei Anca Vlad – creatoare cu renume si drept de cetate in plastica europeana, cu propensiune catre realitatea transpusa prin filtrele sensibilitatii contemporane, dar si catre monumental si abstract. Alegerea participantelor, din care orice factor aleatoriu a fost exclus prin alegere si prognoza, a prilejuit intalniri intre generatii si personalitati, intre artiste aflate in perioadele de formare si confirmare, reusind cu fiecare tabara si manifestare expozitionala, sa provoace o atmosfera de comunicare interculturala. Retrospectiva organizata la Biblioteca Nationala este momentul unui bilant festiv, apt sa confirme viabilitatea, actualitatea si interesul proiectului. (Dr. Doina Pauleanu, critic de arta, director al Muzeului de Arta Constanta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.

Realizator: Bogdana Contras

Fotografii: Cristina Ardelean