Expozitia Paradisul terestru

Patru artisti romani contemporani - Bogdana Contras, Bianca Ionita, Eugen Vasile Iovan si Aurel Contras - isi prezinta picturile si sculpturile in cele patru sali de la parterul Muzeului de Arta din Constanta. Colorata si dinamica, expozitia intitulata "Paradisul terestru" poate fi vizitata in perioada 4-27 iunie 2021.

"Expozitia se situeaza sub semnul renasterii perpetue a naturii si evoca peisaje insolite, aflate la granita dintre real si imaginar. Plante si vietati terestre si acvatice, sau, dupa caz, structuri cvasi-abstracte, vorbesc despre apartenenta noastra la mediul natural, oricat ne-am inconjura, ca fiinte dornice de confort, de artefacte.

Este elogiul unui nou inceput, clamat de formele aerate si de culorile vii, din lucrarile Bogdanei Contras, in care oniricul isi aroga o mare parte din context. Obiectele recognoscibile sunt acute insertii grafice, care subliniaza, o data in plus, forta de expresie a naturii vii. O barca, un scaun, o ruina, un far in mijlocul apelor involburate, toate acestea dau seama despre prezenta omului in mediul natural, in aceeasi masura ca element dominant si dominat.

Surprinzatoarele structuri, create de natura, constituie sursa de inspiratie pentru Bianca Ionita, care etaleaza o maiestrie a detaliului semnificativ, in texturi surprinzatoare cromatic, adevarate metonimii. Vietati acvatice, dar si plante terestre sunt redate minutios, inchizand unghiul de observatie, de la general, la particular.

Forta lucrarilor lui Eugen Vasile Iovan rezida in contrastele indraznete, spontane, ce creeaza ritmuri si proportii, aflate intr-un echilibru stabil. Registrul acvatic este prezent aici, in diverse ipostaze, reflex al unei varietati a starilor umane echivalente, de la linistea adancurilor, la vuietul implicit, de la calmul aparent, la valurile tulburi, oferind, nu arareori, efecte sonore.

Culori intense creeaza privitorului emotii, deopotriva puternice si efemere. De la albastrul spatiului sacru, inalt, adanc, aerat, la rosul fructelor, date in parg, de la verde crud, la aramiu si ocru, culorile pastelate concureaza vizual cu culorile primare ferme, creand o tensiune inerenta. De la samanta, la scheletul plantelor uscate, ciclurile naturale se succed cu repeziciune, vorbind despre evolutie, regenerare, vindecare.

Firul rosu al expunerii este punctat de prezenta lucrarilor de sculptura, ce apartin maestrului Aurel Contras: Semn pentru broasca testoasa, Semn pentru inaltare, Semn pentru meditatie, Pescar. Sunt structuri cu mare forta de expresie, ce subliniaza parcursul mai tinerilor sai colegi, tot atatea secvente ale unui discurs artistic bine articulat.

Astazi, cand avem, poate mai mult ca oricand, in ultimele decenii, nevoie de un nou inceput, de o regenerare a emotiilor si starilor noastre, expozitia "Paradisul terestru" ne indeamna sa ne reasezam, cuminti si ganditori, in fata naturii. Sa ne bucuram sufletele de forta ei, binefacatoare, sa ne inspiram din implacabilul succesiunii ciclurilor vegetale. Sa ne impacam cu natura si cu noi insine, sa stim sa ii citim semnele, sa ne acordam elanul nostru vital cu inimaginabila sa forta creatoare.

Expozitia poate fi vizitata pana catre sfarsitul lunii iunie. Va asteptam la un adevarat regal vizual." (Madalina Mirea, curator expozitie)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras