Sponsorizat de Catena Racing Team, Paul Georgescu, primul sportiv român care a înotat peste 1.5 km în apa înghețată!

Un nou RECORD și o PREMIERĂ pentru ROMÂNIA în lumea natației!

Distanța: 1 Milă (1609 m / 1,609 km), 64 de bazine

Temperatura apei: 3,2 grade Celsius

Timp: 22:44:19

Ziua de sâmbătă, 2 februarie 2019 va rămâne cu siguranță în memoria tuturor românilor și nu numai! Celebrul înotător Paul Georgescu, supranumit și ”Regele Maratoanelor Acvatice” a devenit primul român care a parcurs distanţa de 1 milă (1609 metri) în apă îngheţată (3,2 grade Celsius) înotată de un sportiv român!

Totodată, sportivul s-a calificat la Campionatul Mondial de Înot în Ape Îngheţate (Winter Swimming World Championship, IISA) ce va avea loc în perioada 14 – 17 martie 2019 la Murmansk, Rusia. Cu ocazia acestei competiţii, Comitetul Internaţional Olimpic va decide introducerea aceastei discipline în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Paul Georgescu este primul român din istorie care a înotat o milă în apă înghețată! Și cel de-al 253-lea sportiv din lume care a realizat o astfel de performanță!” – Ger Kennedy, observator IISA

Pentru ca aceasta cursă să fie omologată, apa din bazin trebuia să aibă temperatura cuprinsă între 0–50C, iar Paul să înoate doar în slip, fără costum de protecție. Regulamentul omologării recordului mai impune și faptul că nu sunt permise întoarcerile pe sub apă la capetele bazinului sau că înotătorul nu are voie să rămână în totalitate sub apă mai mult de 5 metri după ce împinge în marginea piscinei…

Observator a fost Ger Kennedy, The International Ice Swimming Association (IISA). La finalul cursei acesta a declarat: Paul it’s the Best! El este primul român din istorie care a înotat o milă în apă înghețată! Și cel de-al 253-lea sportiv din lume care a realizat o astfel de performanță! A avut și un timp foarte bun!” . Supranumit și Dr.Ice, irlandezul este unul dintre cei mai apreciati inotatori in ape libere din lume și cel mai cunoscut ice-swimmer la nivel mondial, dar și cel de-al treilea înotător din lume care a încheiat 5 curse ”Ice Mile”, fără costum de protecție, într-o apă cu temperatura sub 50C. Tot el a înotat ”Zero Ice Mile” Într-o apa cu o temperatura de sub un grad, testul suprem pentru ice swimmeri. Pe 5 martie 2016 a inotat in raul Lena, in Siberia, 52 de metri pe sub gheata doar in slip. Temperatura apei masurata sub gheata a fost de -1 grad Celsius, iar cea a aerului – 14 grade Celsius. Director de inot in cadrul Ironman Dublin 70.3, Ger Kennedy a fost nominalizat în 2016 la titlul de World Open Swimming Man of the Year. O alta experiență extremă pe care a realizat-o a fost de a înota timp de 24 de ore într-o apa cu o temperatura sub 10 grade, parcurgând câte o milă la fiecare 60 de minute.

Mi-am dorit foarte mult să fac cursa și să obțin această performanță în România, la mine acasă, deși acest record putea fi omologat oriunde în lume” – a declarat Paul Georgescu la conferința de presă. ”Mulțumesc în primul rând antrenorului meu, Matei Giurcăneanu, alături de care am pornit la acest drum încă din 2015 și multumesc lui Vali Bunea, cel care, prin metoda care poartă numele olandezului Wim Hof, a reușit să mă facă să mă pot concetra înainte du cursă și recupera imediat după, momente extrem de importante pentru o asemenea perfomanță. Mulțumesc familiei, elevilor mei care m-au susținut și încurajat, mi-au dat energie și care s-au semnat, ca de fiecare dată pe brațe și pe corp și îi multumesc lui Ger Kennedy pentru faptul că a venit special în România să îmi valideze acest record.”

La eveniment au fost prezenți și Camelia Potec, Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, membrii staff-ului lui Paul Georgescu – antrenorul Matei Giurcăneanu (secretar general FRNPM), preparatorul Valentin Bunea, Dimcea Iulian Zamfir, manager sportiv, dar și alte personalități din lumea sportului (Virgil Stănescu, Andy Brunner).

Paul s-a pregătit intens încă din toamna anului trecut pentru acestă probă extremă. A început cu câte 3 ședințe de criosaună pe săptămână, apoi, după ce vremea s-a răcit a înotat în lacul Paltinu (apa avea aprox. 8 grade Celsius), aflat în apropiere de București. Din decembrie s-a antrenat susținut în piscina exterioară, plină cu gheață, a clubului Daimon. ”Pentru a rezista la o astfel de provocare, am apelat la metoda Wim Hof cu instructorul Valentin Bunea” – a spus Paul Georgescu, deținător al titlului Triple Crown of Open Water Swimming. ”Așa am reușit să mă concentrez mai bine, astfel încât să nu ajung la hipotermie și să mă refac rapid după fiecare antrenament. De exemplu, sunt metode și exerciții specifice care au rolul de a mpri pH-ul sângelui și au ca scop să împingă sângele către extremități

Pentru Paul Georgescu (40 de ani), acesta a fost doar începutul unui an competițional ce se anunță unul cu foarte multe provocări. În 2019, campionul are programate nu mai puțin de 4 curse – eveniment, veritabile încercări pe care le va depăși cu siguranță:

  • 14 – 17 martie 2019 – Campionatul Mondial de Ice Swimming (IISA 3rd, Winter Swimming World Championship), Murmansk Rusia

  • 9 – 21 aprilie 2019 – Molokai Channel, Hawaii – 42 km

  • 9 – 16 august 2019 – North Channel

  • 29 august – 5 septembrie 2019 – prima ștafetă românească care va traversa Canalul Mânecii

Paul Georgescu este cel mai rapid român care a traversat în 2016 Canalul Mânecii fără costum de neopren (cu timpul de 13h 34′) și deținător al titlului ”Triple Crown” (English Channel – 54 km, Catalina Channel, SUA – 35 km și Manhattan Island, SUA – 48,5 km), iar visul său cel mare este să încheie până în 2020 proiectul ”Ocean’s Seven”, echivalentul ”Seven Summits” al alpiniștilor care au reușit să să cucerească cele 7 mari vârfuri ale lumii. ”Acest proiect se întinde pe patru ani” – a declarat Paul Georgescu. ”În 2018 am înotat Catalina Channel din Statele Unite, după care am participat la cursa insulei Manhattan, căreia i se mai spune și cursa celor 20 de poduri. Cu cele două reușite, plus Canalul Mânecii am primit distincția Triple Crown, una dintre cele mai importante dedicate înotului în ape deschise pe care numai 154 de înotători din lume o dețin”.

Doar 7 sportivi din lume (Stephen Redmond – Irlanda, Anna Carin Nordin – Suedia, Michelle Macy și Darren Miller – SUA, Adam Walker – Marea Britanie, Kimberly Chambers – Noua Zeeleandă și Antonio Arguelles – Mexic) au reuşit să parcugă înot până acum toate cele 7 maratoane acvatice: Canalul Mânecii – English Channel (Franța – Anglia, 34 km), Strâmtoarea Gibraltar (Spania – Maroc, 30 km), Molokai Channel (Hawaii, 42 km), Catalina Channel (Los Angeles, SUA, 35 km), Strâmtoarea Tsugaru (Japonia, între insulele Honshu și Hokkaido, 20 km), Strâmtoarea Cook (Noua Zeelandă, 22 km) și North Channel – între Scoția și Irlanda.

Fost campion național la polo, acum profesor de educație fizică și sport la International British School of Bucharest, Paul Georgescu a reușit pe 14 septembrie 2016 să realizeze o performanță unică: a devenit cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren, el înregistrând pe distanța de 54 km timpul de 13h36′ (timp omologat de The Channel Swimming Association). Practic, distanța dintre țărmul englez și cel francez măsoară aproximativ 34 km, dar, din cauza curenților, Paul a trebuit să înoate 54 km. Tot curenții foarte puternici l-au oprit din tentativa sa de a traversa Canalul Mânecii, în luna iulie. De data aceasta, Paul Georgescu a reușit nu doar să doboare recordul românesc (14h32′) din 2015, dar și să realizeze cel mai bun timp al sezonului pe distanța de 54 km. Antrenorul său este Matei Giurcăneanu. ”Paul is now the fastest Romanian to cross the Channel in a time of 13hrs and 36mins. Well done!” – nota site-ul The Channel Swimming Association despre compatriotul nostru care a fost însoțit de ambarcațiunea condusă de piloții Stuart Gleeson și Sea Leopard, observator fiind Andre Roberts. Înotătorul român a câștigat și cea de-a XXX-a ediție a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumită și ”Regina” competițiilor mondiale de natație (26,4 km) în ape deschise. Paul Georgescu i-a devansat într-o manieră categorică pe competitorii de la categoria ”fără costum de neopren”, cu mentiunea că apa Lacului Zurich, chiar și vara este foarte rece. La concurs au participat 91 de inotători din 17 țări. Paul Georgescu a fost unul dintre cei 15 concurenți care au participat solo la maratonul de înot al lacului Zürich, parcurgând cei 26,4km în 7h11, performanță ce l-a clasat pe locul I. A fost urmat de englezul Alexander Begg (7h39) și de italianul Andrea Marcato (7h43). 30th Sri Chinmoy Marathon Swim Lake Zurich – 26 km: Paul Georgescu from Bukarest, Rumania wins international long distance swimming competition in Switzerland” – a fost titlul comunicatului de presă emis de organizatori. Un podium la această cursă, alături de finala Oceanman-ul din Spania, a fost principalul obiectiv al sezonului competițional 2017. Inclusă în Top 100 Open Water Swims (cele mai competitive, populare şi dificile concursuri de înot în ape deschis), Sri Chinmoy Marathon Team, are numele fondatorului, liderul spiritual indian, Sri Chinmoy (1931-2007) și este considerată drept o cursă de Self Transcendence, iar din 1997 a fost certificată ca fiind cea mai lungă cursă din lume.

CATENA susține Campionii!

CATENA RACING TEAM este sponsor al lui Paul Georgescu.