Partea nevazuta a colectiei Lucia Dem. Balacescu – la Muzeul Colectiilor de Arta

La Muzeul Colecțiilor de Artă s-a deschis expoziția „Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu” care prezintă lucrări de grafică și pictură a unei artiste surprinzătoare. Lucia Dem. Bălăcescu (1895-1979) și-a dezvoltat stilul în epoca interbelică la Paris, când este cucerită de curentul fovist, foarte colorat.

Expoziția „Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu” poate fi vizitată în perioada 26 octombrie 2022 – 26 martie 2023. Curatorii expoziţiei sunt Liliana Chiriac și Ilinca Damian.

Expoziția prezintă peste o sută de lucrări, în cea mai mare parte lucrări de grafică executate în creion, pastel, guaşă, acuarelă, pe hârtie şi carton, în diferite tehnici de gravură (litografia, xilogravură, monotip etc.), dar și o selecție de lucrări de pictură care surprind evoluția și diversitatea creației sale artistice. Imaginea artistei este întregită prin surse documentare precum fotografii de familie, acte de studii și manuscrise, care conferă evenimentului caracterul unei expoziții monografice.

Expoziția este completată de un album – repertoriul colecției, având 256 pagini, format 28 x 22 cm, în care sunt reproduse color toate cele 304 de lucrări de artă donate, precum și materiale documentare legate de opera sa.

Lucia Dem. Bălăcescu s-a născut în București, pe 22 ianuarie 1895, într-o veche familie boierească cu rădăcini în Oltenia. A studiat pictura la București și la Paris, a fost activă în cercurile artistice ale vremii, unde și-a construit atent imaginea unei artiste excentrice și joviale. Stilul său artistic ușor de recunoscut, dar greu de categorisit, a fost titrat ca „stilul LDB”, îmbinând cu succes elemente de estetică fovistă cu o abordare aparent naivă, înclinată spre imaginar, grotesc sau oniric. Artista a avut o activitate prolifică, deși a avut probleme de sănătate, a participat la majoritatea expozițiilor de grup și a deschis cu regularitate expoziții personale în capitală.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.