Inimi Cicatrizate, regia Radu Jude

Deschide videoclipul

Filmul Inimi cicatrizate este o adaptare libera dupa opera literara a lui Max Blecher, un scriitor roman de origine evreiasca. Privit de unii critici europeni  ca un Kafka de Romania, considerat un artist genial care a trait in intimitate cu moartea, M. Blecher a scris timp de zece ani, imobilizat la pat, si-a petrecut viata mai mult prin sanatorii si a murit la numai 29 de ani de o boala cumplita care i-a distrus sistemul osos. 

Fara suferinta, viata e pustie

Regizorul Radu Jude a aflat de Blecher de la un prieten, i-a citit opera si a fost impresionat de demnitatea cu care acest tanar si-a asumat viata cu durerile ei sfasietoare dar si moartea care i se strecura clipa de clipa prin oase.

Filmul, o poveste despre viata in asteptarea mortii, cu o imagine foarte frumoasa, are in structura doua elemente care ii dau greutate si originalitate. Unul consta in cartoanele negre specifice filmului mut pe care regizorul a scris pasaje din scrierile lui Max Blecher. Acese randuri nu sunt intamplatoare, ele vin in completarea scenelor din film, ca o voce interioara, ca un fel de martor al propriei suferinte si a celor din jur. Al doilea element este imaginea care se bazeaza pe cadre lungi, imobile, ca pe doua picioare bine infipte intr-o structura sanatoasa.

Pentru ca personajul este imobilizat in pat, camera de filmat  se misca si ea foarte putin, aproape ca o reactie de empatie a unei masini fata de o fiinta. In afara suferintei in care se scufunda tanarul Emanuel, camera martor ne arata si momentele fericite din viata bolnavilor din sanatoriu. Cum nicio viata nu e doar trista sau doar fericita, si aici camera trece printre discutii filosofice, reprize de amor, bancurile spuse de tatal, excelent interpretat de regizorul Alexandru Dabija, momente de umor veritabil. E cumva o poveste rasu-plansu, cum sunt multe in literatura noastra balcanica.

Scena in care Emanuel e urcat in tren pe geam si asezat pe podeaua salonului restaurant chiar pe culoar, starneste multe comentarii, intre care si unul…logic: si ospatarul pe unde o sa treaca? M-a dus cu gandul la Kusturica… Spatiul balcanic in care nu stii daca sa plangi de asa o viata sau sa razi de asa un sfarsit, ne e cumva comun si cunoscut. Iar Radu Jude reuseste din nou sa faca un film excelent, sa taie o felie din tortul vietii, o felie neasteptata, nu cu vanilie sau ciocolata, ci cu durere si poezie pana in…si din maduva oaselor roase de moartea neiertatoare. Din aceasta alchimie a rezultat opera lui Max Blecher, opera care, desigur, ca si in cazul lui Proust, n-ar mai fi fost atat de profunda in absenta suferintei. Nicio moarte nu e in zadar…

Radu Jude a primit deja pentru Inimi Cicatrizate Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno. Si nu va speriati, filmul nu e atat de morbid pe cat pare povestea. De altfel, de curand a participat la Festivalul de Film Comedy Cluj…iar din 18 noiembrie il puteti vedea in cinematografele din toata tara. Asta daca n-ati reusit sa ajungeti la Festivalul Filmelor de la Cannes (www.filmedefestival.ro , editie sustinuta de Catena)

Text : Mihaela Moldoveanu

Realizatori : Mihaela Moldoveanu 

                  Oana Georgescu


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.